Z-Каст

Z-Каст, еп. 81 - Защо не трябва да продължават разговорите с "Газпром"

May 13, 2022 ClubZ Season 1 Episode 81
Z-Каст
Z-Каст, еп. 81 - Защо не трябва да продължават разговорите с "Газпром"
Show Notes

В последните седмици след спирането на руския газ основен въпрос пред България е как ще оцелее през предстоящата зима и дали диверсификацията на бързи обороти ще проработи.

Управляващите обявиха първи успехи в уреждане на газови доставки от САЩ и се готвят и за още много антикризисни мерки за частично облекчение на солидния ръст на цените.

Но ще имаме ли достатъчно пари, за да се преборим с тази криза? Този и други въпроси обсъждаме в 81-ия епизод на Z-Каст с икономическия репортер на Клуб Z Йордан Бързаков.

"Не трябва да позволяваме продължаване на разговорите с "Газпром". Цената на руския газ се вдигна с 800% за последната половин година, и режимът на Владимир Путин подготви тази ситуация", смята той. "Газпром е извиващ ръце непартньор, който се опитва да постига политически цели през икономическа политика. България не може да си позволи това не само от икономическа гледна точка."

Влезе ли обаче вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в играта на "Газпром"? Ще запуши ли всички финансови дупки, или неглижирането на лошата регулация ще обезмисли усилията му?

Защо новите заеми на правителството изглеждат толкова големи? Отговорът на тези и други въпроси чуйте в новия Z-Каст:

Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.