Z-Каст

Z-Каст, еп. 84 - "Боят" в парламента е полезен за обществото

June 03, 2022 ClubZ Season 1 Episode 84
Z-Каст
Z-Каст, еп. 84 - "Боят" в парламента е полезен за обществото
Show Notes

За поредна седмица парламентарната дейност на депутатите не направи впечатление с приемане на важни закони, а със скандал - почти физически сблъсък между депутати.

Искрен Митев от групата на управляващата партия отправи тежки обвинения за някой си "Копейкин", лидерът на проруската партия Костадин Костадинов се припозна в прякора и отиде да се разправя с него. Митев го хвана за вратовръзката, депутати от двете групи се скупчиха, в крайна сметка до бой не се стигна. Неволни свидетели на "екшъна" станаха деца, дошли да видят работата на най-важния орган в държавата на 1 юни - Деня на детето.

Ден по-късно пък Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, си направи селфи със среден пръст към групата на ГЕРБ. Това очаквано вбеси бившите управляващи.

От дни различни коментатори си правят различни словесни упражнения по темата с парламентаризма и на каква висота трябва да бъде той. В новия епизод на Z-Каст заедно с парламентарния репортер на Клуб Z Любен Обретенов развиваме друга теза.

"По-добре е депутатите да се бият в парламента, отколкото гражданите на улицата", споменава той един важен принцип на демокрацията.

И се връщаме в историята - подобни сцени, а и много по-страшни, е имало и от преди повече от 100 години, и преди по-малко от 10 в Народното събрание. А сегашната опозиция се държа много по-грубо с останалите депутати, когато беше на власт.

Повече за боят с книги в парламента от 1914 г., депутат от коя партия показа среден пръст само преди няколко години и бе санкциониран от свои, и истинските проблеми на сегашното парламентарно мнозинство - чуйте в 84-тия Z-Каст:

Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.