Z-Каст

Z-Каст, еп. 87 - Какво ще стане, ако Русия скъса дипломатически отношения с нас?

July 01, 2022 ClubZ Season 1 Episode 87
Z-Каст
Z-Каст, еп. 87 - Какво ще стане, ако Русия скъса дипломатически отношения с нас?
Show Notes

Много политически теми бяха на фокус през изминалата седмица, но може би най-съществена е изтеклият днес на обяд ултиматум на руската посланичка Елеонора Митрофанова - българското правителство в оставка да отмени експулсацията на 70 дипломатически служители на Руската федерация, или да рискува прекратяване на дипломатическите отношения между двете държави.

Премиерът в оставка Кирил Петков не отстъпи пред Митрофанова, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че нейната заплаха се обмисля.

Какви обаче ще са реалните последствия за България, ако Руската федерация реши да скъса отношения? Същото ли е това като затваряне на посолството? Ще има ли последствия за около 24-хилядите българи, които живеят там? Ще са по-страшни ли последствията за руснаците в България?

На тези въпроси се опитваме да отговорим с международния редактор на Клуб Z Веселин Желев.

Според него, още не се знае дали Русия ще изпълни заплахата си - а напоследък режимът на Путин е щедър със заплахите към Запада.

"Зъбенето е в стила на руската външна политика - не в стила на нашата. Но, както се знае, не е страшно кучето, което лае, а което хапе."


Дали видното изнервяне на руските управници е знак, че плановете им се провалят и войната в Украйна може да отива към своя край?

"Не бива да забравяме с какъв режим си имаме работа. Той не вижда света, както ние го виждаме. Той не разсъждава, както ние разсъждаваме, неговите реакции не са като нашите, не можем да го разгадаем, следвайки нашата логика", отбелязва Желев.


Чуйте пълният разговор в 87-ия епизод на Z-Каст.

Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.