Z-Каст

Z-Каст, еп. 93 - Очаква ли ни газова криза - заради служебния кабинет и "Газпром"?

August 26, 2022 ClubZ Season 1 Episode 93
Z-Каст
Z-Каст, еп. 93 - Очаква ли ни газова криза - заради служебния кабинет и "Газпром"?
Show Notes

Служебното правителство на Румен Радев вече обяви, че ще преговаря отново с "Газпром" - руската държавна компания, която ни спря синьото гориво в нарушение на договора през април тази година.

Имаме ли "истинска диверсификация"? Кого обслужва служебният енергиен министър Росен Христов? Ще зависим ли от компанията, управлявана от руския авторитарен режим? 

На тези въпроси се опитваме да отговорим в новия епизод на Z-Каст с икономическия репортер на Клуб Z Йордан Бързаков. Според него е абсурд да се притесняваме, че "Газпром" може да ни осъди на арбитраж.

"Оказва се, че компанията, нарушила договора, може да си прави каквото си иска. Форсмажорът предполага, че двете страни могат да седната на масата и да се разберат как най-добре може да бъде изпълнен договора. Това не беше направено. Булгаргаз се е опитала да изпълни ултиматума на Русия, но е поискала гаранции да не се случи това, което вече се случи два пъти - защото "Газпром" ни спря газа и през 2009 г."

Ще има ли газова криза, ако отново се доверим на "Газпром"? Обикновена некадърност или предателство са действията на кабинета на Радев?

Чуйте (или гледайте в YouTube) новия, 93-ти епизод на Z-Каст.

Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.